Τσέργας Νικόλας

Φωτογραφία Τηλέφωνο: 2531039375
Email: ntsergas@sw.duth.gr
Ώρες επικοινωνίας: 09.00-14.00
Γραφειο: Παναγή Τσαλδάρη 1, Κομοτηνή.
  HTML tutorial   HTML tutorial   HTML tutorial   HTML tutorial   HTML tutorial

Ο Νικόλαος Τσέργας είναι Επίκουρος καθηγητής με  γνωστικό αντικείμενο: Θεραπευτικές Προσεγγίσεις μέσω της Τέχνης στον Τομέα της Ψυχικής Υγείας  στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Διδάσκει στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών τα μαθήματα : Ψυχολογία,η Τέχνη στην Πρακτική της Κοινωνικής Εργασίας, Κοινωνική Ψυχολογία, Ανθρώπινη Ανάπτυξη και Διδακτική των Κοινωνικών Επιστημών. Στο Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΣπουδώνΔιδακτική των Επιστημών και Σύγχρονες Τεχνολογίεςτα μαθήματα: Αναπτυξιακή Ψυχολογία,  Εκπαίδευση Ενηλίκων  και Διδακτική των Κοινωνικών Επιστημών.

Είναι πτυχιούχος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με ειδίκευση την Ψυχολογία (ΕΚΠΑ).Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική ψυχιατρική και την Ψυχική Υγεία, τη Συμβουλευτική και τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό και έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Εργάστηκε στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής, τα δημόσια ΙΕΚ και το ΙΔΕΚΕ.Εχει διδάξει στην ΑΣΠΑΙΤΕ, το ΤΕΙ Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και στο τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του ΔΠΘ.

Εχει δημοσιεύσει επιστημονικές μονογραφίες, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ κατά την τελευταία τριετία από το 2019 οι ενδεικτικές δημοσιεύσεις του είναι οι ακόλουθες:

  • Τσέργας,Ν.(2020).Θεραπεία μέσω της ποίησης και θεραπευτική δημιουργική γραφή. Αθήνα: εκδόσεις Gutenberg.
  • Καλούρη,Ρ. , Τσέργας,Ν.&  Ορφανός, Γ. (2019).Η αφήγηση και οι ιστορίες ζωής στην εκπαίδευση και την επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών .Στο Γ. Νικολάου, Σ. Τσεσμελή, Κ. Μαλαφάντης & Ι. Δημάκος (επιμ.), Πρακτικά 11ου Πανελληνίου Συνεδρίου Παιδαγωγικής Εταιρίας Ελλάδος: Βασική και συνεχιζόμενη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών σε ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον, τομ. Α (σελ.66-77).Πάτρα: Παιδαγωγική Εταιρία Ελλάδος/ΠΤΔΕ.
  • Κοντζίνου, Α., Τσέργας, Ν.& Καλούρη, Ρ.  (2019).Η σχέση της ελπίδας με την επαγγελματική δέσμευση  και την επαγγελματική ταυτότητα: εμπειρική έρευνα με βάση  το εστιασμένο στην ελπίδα μοντέλο επαγγελματικής ανάπτυξης. Στο Ν.Καλαβά-Μυλωνά,Ο. Καλούρη,Φ. Κατσαμπούρη, Α. Μπότου,Ε.Κατσίγιαννη, Α.Κοντζίνου,Α.& Ν.Τσέργας (επιμ.) (2019).Σκέψεις, Απόψεις και Προβληματισμοί σε Θέματα Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού: Αφιερωματικός Τόμος στη Μνήμη του Σπύρου Κρίβα (σσ105-126).Αθήνα: Τόπος.
  • Τσέργας, Ν.(2021). Η Φωτογραφία στη Συμβουλευτική και τη Θεραπεία  ως εργαλείο Αυτογνωσίας, Προσωπικής Ανάπτυξης και Θεραπευτικής Αλλαγής.Επιθεώρηση Συμβουλευτικής – Προσανατολισμού,126-127,53-75.
  • Kalouri ,Ο.,Tsergas,N.,Botou,A & Antonopoulou, A. (2021). Art Therapy and Counseling for Migrant and Refugee Children. Journal of Liberal Arts and Humanities,2 (6),12-20.
  • Kalouri, Ο., Tsergas,Ν.,Botou ,Α. & Antonopoulou,A.(2021). Video Art in Counselling and Therapy: Methods and Applications. International Journal of Humanities and Social  Science 11 (4 ),39-46.
  • Tsergas,N.,Kalouri,O., & Fragkos,S. (2021). Role-playing as a method of teaching social sciences to limit bias and discrimination in the school environment.Journal of Education and Social Policy,8(2),91-98.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η Συμβουλευτική και οι Θεραπείες μέσω της Τέχνης, η Αναπτυξιακή Ψυχολογία και η Κοινωνική Ψυχολογία.