Διοργάνωση
Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με κεντρικό θέμα: Κοινωνική Αποστέρηση, Παιδική Προστασία και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), το Κέντρο Κοινωνικής Εργασίας του Πανεπιστημίου του Essex και τη Διεθνή Ομοσπονδία Κοινωνικών Λειτουργών (IFSW), ως επίτιμο συν-διοργανωτή, τον Δήμο Κομοτηνής, και με την υποστήριξη της Περιφέρειας ΑΜΘ. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) στη Πανεπιστημιούπολη του ΔΠΘ στη Κομοτηνή από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2019 έως την Κυριακή 3 Νοεμβρίου του 2019 και στηρίχθηκε από μια εθελοντική ομάδα φοιτητών και φοιτητριών που εργάστηκαν με ζήλο και αποκόμισαν πλούσιες εμπειρίες, οι οποίες καταγράφηκαν στον τύπο.

Σκοπός του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των πολιτικών και των παρεμβάσεων στην περίοδο της κοινωνικοοικονομικής κρίσης για την αντιμετώπιση του φάσματος των προβλημάτων που αυτή προκαλεί. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν σχετίζονται κυρίως με την κοινωνική αποστέρηση (φτώχεια, ανεργία, κ.α.), με έμφαση στην παιδική προστασία, αλλά και με θέματα που αφορούν στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις πολιτικές, προσεγγίσεις και εφαρμογές κοινωνικής φροντίδας, με επίκεντρο το παιδί και την οικογένεια. Με αφετηρία τους παραπάνω προβληματισμούς και προορισμό τη διερεύνηση των επιμέρους πτυχών αυτών των κατευθύνσεων, η επιθυμία ήταν να δοθεί λόγος στην επιστημονική, εκπαιδευτική και επαγγελματική κοινότητα στο πλαίσιο ενός γόνιμου διαλόγου προς όφελος του συνόλου της κοινωνίας και ιδιαίτερα των περισσότερο ευπαθών μελών της.
Στην Επιστημονική Επιτροπή συμμετείχαν οι Αθανασίου Τριανταφυλλιά, Πρόεδρος ΣΚΛΕ, ΑσημόπουλοςΧαρίσιος, Αν/της Καθηγητής ΠΑΔΑ, Ιωακειμίδης Βασίλης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Essex, Καλλινικάκη Θεανώ, Καθηγήτρια ΔΠΘ Κανδυλάκη Αγάπη, Καθηγήτρια ΔΠΘ, Κωνσταντέλια Σοφία, Πρόεδρος Κέντρου Κοινωνικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής, Παπαθεοδώρου Χρίστος, Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Πουλόπουλος Χαράλαμπος, Καθηγητής Δ.Π.Θ., Τριμικλινιώτης Νίκος, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Χατζηφωτίου Σεβαστή, Αν. Καθηγήτρια Δ.Π.Θ.
Στην Οργανωτική Επιτροπή συμμετείχαν οι Κατσαμά Ειρήνη (πρόεδρος), Πολυζωίδης Περικλής, Βερικάκη Όλγα, Γιαλαμά Στυλιανή,Καραγκούνης Βασίλης,Παπαλεωνιδόπουλος Γιωργος, Πεμπετζόγλου Mαρία, και Στεργάτου Αποστολία. Οι θεματικές περιοχές του Συνεδρίου ήταν οι παρακάτω τρεις άξονες:
- Κοινωνική εργασία με παιδιά σε περιβάλλον κοινωνικής αποστέρησης
- Κοινωνική πολιτική, οικονομική κρίση και παιδική προστασία
- Πολιτικές προστασίας δικαιωμάτων παιδιών και αντιμετώπισης της αποστέρησης
Οι άξονες καλύφθηκαν πλήρως μέσα από ένα πλούσιο Πρόγραμμα. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην Καθηγήτρια Δρ. Θ. Καλλινικάκη για την πρωτοποριακή της προσφορά στην επιστήμη της Κοινωνικής Εργασίας.

Συμμετείχαν συνολικά 622 άτομα εκ των οποίων τα μισά περίπου ήταν φοιτήτριες και φοιτητές (μεταπτυχιακοί και προπτυχιακοί) καθώς και απόφοιτοι/ απόφοιτες διαφόρων Τμημάτων, και τα υπόλοιπα μέλη ΔΕΠ, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές, καθώς και επαγγελματίες από όλη την Ελλάδα.
Ομιλίες πραγματοποίησαν ειδικοί επιστήμονες εκπροσωπώντας φορείς όπως ΜΚΟ για πρόσφυγες, Φορείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων, Σωφρονιστικά καταστήματα, Φορείς του Υπουργείου Υγείας, Κέντρα Υγείας, ΙΥΠ, ΕΚΚΑ, ΟΚΑΝΑ, Δομές Δήμων, Κέντρα Κοινότητας, Υπηρεσίες του ΥΠΕΠΘ, ΙΜΕΓΕΕ, ΚΕΣΥ, Σχολικές Μονάδες, Φορείς Παιδικής Προστασίας, Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, Φορείς ΛΟΑΤΚΙ, Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Επίσης, Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Essex University, King’s College, University of Hertfordshire, συμμετείχαν με εισηγήσεις και εργαστήρια.
Αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν 13 ομιλίες από κεντρικούς ομιλητές, 44 Παράλληλες παρουσιάσεις (Με συντονιστές όλα τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος) και 8 Εργαστήρια και ένα Προσυνεδριακό Εργαστήριο από το Εργαστήριο Κοινωνικής και Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής (ΕΚΚΕΣ).